Et ældre ægtepar i naturen

Plejetestamente

Et plejetestamente kan være med til at sikre, at dine behov og ønsker bliver opfyldt, hvis du bliver alvorligt syg og ikke længere kan udtrykke dine behov.
Hvis du bliver ramt af demens eller anden sygdom, kan der komme et tidspunkt, hvor andre bliver nødt til at tage stilling til helt almindelige hverdagsting for dig.
I sådan en situation kan det være en tryghed for dig og dine pårørende og det personale, der skal pleje dig, hvis du forinden i et plejetestamente har givet udtryk for dine interesser og ønsker til pleje og omsorg. Læs mere om plejetestamente på borger.dk

Luk alle
Åben alle

Et plejetestamente er et dokument, hvori du kan skrive dine fremtidige ønsker til fx din påklædning, dine madvaner, dine interesser og din personlige hygiejne.
Plejetestamentet giver dig på den måde mulighed for fortsat at have indflydelse på dit eget liv, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv kan give udtryk for, hvad der betyder meget for, at du trives i hverdagen.
Plejetestamentet giver også tryghed for både dine pårørende og det personale, der skal pleje dig, fordi du på forhånd har givet udtryk for dine ønsker til daglig pleje og omsorg.

Ønsker du at oprette et plejetestamente, kan du anvende skabelonen på Alzherimers på www.alzheimer.dk

Obs: Et plejetestamente behøver ikke være skrevet på en bestemt måde. Det behøver ikke at være skriftligt, du kan f.eks. vælge at indtale det på bånd eller video/dvd.
Det originale plejetestamente opbevares hos dig, og du kan altid ændre det. Vigtigt at du selv er opmærksom på at orientere dine pårørende og dit plejepersonale om, at du har udarbejdet et plejetestamente, samt hvordan det kan tilgås.

Et plejetestamente er vejledende. Det vil sige, at det ikke har juridisk gyldighed. Selvom du har oprettet et plejetestamente, skal personalet arbejde efter Struer Kommunes kvalitetsstandarder og serviceniveau, ligesom personalets faglige vurderinger vil indgå i udførelsen af plejen og omsorgen.
Dine forhold kan også have ændret sig over tid, så det vil stride mod din tarv og selvbestemmelsesret fortsat at følge de aftaler, der står i plejetestamentet.

Et plejetestamente og et livstestamente er to forskellige ting. I et livstestamente kan du udtrykke ønske om ikke at modtage livsforlængende behandling. Din læge kan vejlede dig om livstestamente.