Gartnerelev inviterer insekter på hotel i Struer Lystanlæg

Midt i Lystanlægget i Struer er et flot biodiversitet-projekt kommet til. Sommerfugle, jordbier og en hel sværm af andre småinsekter har fået deres helt eget hotel, og det er gartnerelev Louise Dahl Kjær, der står bag. Hun har selv fået idéen, har præsenteret den, udført den og står nu stolt og fortæller om projektet:

- Tanken er, at vi skal passe godt på vores biodiversitet, og det gør vi med insekthotellet og det vilde bed, der er under hotellet. Vi har sået otte forskellige vilde planter, der naturligt er i området og har suppleret med en staude, pragtskær, der er særligt god til sommerfugle og humlebier. Bedet blomster hele sæsonen, fra engkarsen i marts til blåhatten her sidst på året. Der skal være mad til insekterne hele tiden. Vi har også anlagt en lille bæk, der løber gennem bedet bag insekthotellet, det giver også godt med liv, fortæller Louise.

Det er gartnereleven selv, der har bygget hele insekthotellet, og det har hun gjort af lokale materialer. Blandt andet er hjørnestolperne af havnesveller, hårdttræs-stolper, der kan holde i rigtig mange år. Det øvrige træ har altsammen tidligere vokset forskellige steder i kommunen, og nu har Louise givet det nyt liv ved at save det op til insekthotellet. I det vilde bed er der, ud over insekthotellet, blevet plads til et par fine noder i træ, som også er Louises værk. En påmindelse om, at vi er midt i Lydens By.

Nemt at gøre Louise efter i egen have

Insekthotellet i Struer Lystanlæg er både stort og flot, som det står der midt mellem kæmpe træer, grønne plæner, sø og store staudebede. Men faktisk kan man nemt gøre Louise kunsten efter i sin egen have:
- Det er en af mine grundtanker med projektet. Alt det, jeg har lavet her, kan man nemt lave i mindre skala. Det er slet ikke svært, og så får man glæde af et rigt insektliv i sin egen have. Og det gode er jo også, at når man først har sået og plantet det vilde bed, så er det fuldstændigt selvpassende. Det skal bare stå, der skal ikke luges, smiler Louise.

Hør, hvordan Louise har gjort

Projekt med boost til selvtillidskontoen

Louise Dahl Kjær er gartnerelev i Park & Vej ved Struer Kommune, og hun er halvandet år inde i sin uddannelse. Insekthotellet er et elevprojekt, som hun selvstændigt har fået lov til at udforme og udføre, efter hun præsenterede sin idé.

- Det er det første større projekt, jeg har stået med i min elevtid, og jeg har fået lov til at være med helt fra første spadestik til den sidste plante var i jorden. Det har været et stort projekt, men også en kæmpe gave at få lov at være med til. Det giver selvstilliden et stort boost, siger Louise.

Hun er en del af et team på fire gartnere, der passer midtbyen i Struer, og en stor del af hendes tid går i anlægget. Hun fortæller, at det er her, man som gartnerelev lærer mest, blandt andet med den store staudeflod på 320 meter og med pleje og beskæring af de store, gamle træer. Hun kommer dog i løbet af sin uddannelse rundt i hele kommunen, når hun er på rotation til andre af de grønne teams. Louise håber, at hun kan blive i Park & Vej, når hun bliver udlært i 2024.