Godt badevand omkring Struer

Hen over sommeren har Struer Kommune fået analyseret vandprøver fra både Bremdal Strand og Toftum Bjerge strand. Begge steder er badevandets kvalitet fin. Det er Miljøstyrelsen, der har opfordret alle kommuner til at teste for PFAS i badevand i forbindelse med badevandskontrollen i badesæsonen, og den opfordring har man fulgt op på i Struer

- Vi er glade for, at besøgende på vores badestrande her i kommunen trygt kan tage en svømmetur i fjorden. Der har været stor opmærksomhed på PFAS, og de konsekvenser stofferne kan have på os. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu har undersøgt badevandet her omkring og ved, at det er helt i orden, lyder det fra Palle Lykke Ravn, fungerende formand for Teknik, Miljø- og Klimaudvalget i Struer Kommune.

Kommunen sendte prøver ind til analyse i midten af juli og har netop modtaget svaret. PFAS er en større gruppe syntetiske kemikalier, som siden begyndelsen af 1950'erne har været brugt i alt lige fra fødevareemballage, brandslukningsskum til overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling.

Struers strande er i orden

Miljøstyrelsen har hen over sommeren indsamlet prøver af havvand på 50 lokaliteter langs de danske kyster. Undersøgelsen viser at PFAS-stoffer findes i badevandet, men i koncentrationer langt under den vejledende grænseværdi for badevand. Det er også tilfældet i Struer.

I forlængelse sin undersøgelse har Miljøstyrelsen opfordret alle 88 badevandskommuner til at indsende PFAS-resultater. Det har pt. 42 kommuner gjort.
Kommunernes målinger af PFAS i badevandet er alle under grænseværdien, undtagen en prøve ved Aalborg, som i første omgang overskred grænseværdien, men ved anden måling var under grænseværdien.