
Kultur, Fritid og Lokalområder
Struer by er placeret i midten af kommunen og omkranses af de fem lokalområder; Thyholm, Humlum/Resen, Venø, Langhøj og Hjerm. Konstruktionen af lokalområderne er forskellige. Nogle gange refererer betegnelsen til en enkelt landsby og andre gang en klynge af landsbyer.
Hvert lokalområde er unikt, både i forhold til opbygning, størrelse, stedbundne potentialer, styrker og udfordringer. Kontaktudvalg for lokalområder (tidligere Lokalområdeudvalget) skal være med til at sikre, at der sker udvikling i hele kommunen og med fokus på de unikke lokale forhold.
Struer Byråd har vurderet, at det kræver et særligt udvalg at forvalte lokalområderne. Først og fremmest for at tydeliggøre, at man ønsker udvikling i hele kommunen, og derudover indebærer arbejdet med lokalområder en tværkommunal indsats.
Byrådet har derfor med udgangspunkt i den kommunale styrelseslov nedsat et ’Kontaktudvalg for lokalområder’ – et såkaldt § 17, stk. 4 udvalg til at varetage denne særlige indsats. Det er de lokale borgere, der har det bedste kendskab til lokalområderne, og som – med hjælp fra Struer Kommune – skal være med til at udvikle områderne. Derfor er kontaktudvalget sammensat af 10 borgerrepræsentanter, som dækker kommunen geografisk, samt 2 politikere fra Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalget, der skal sikre koblingen til kommunens øvrige politikker.
’Kontaktudvalg for lokalområder’ er et forberedende og rådgivende organ til Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalget – herunder kan det komme med forslag til anlægs- og udviklingsprojekter, som efterfølgende behandles i det kommunale system.
Kontaktudvalg for lokalområder skal være med til understøtte samarbejdet med og udviklingen af lokalområderne med fokus på de overordnede linjer. Ligeledes skal kontaktudvalget både understøtte, at der igangsættes nye udviklingstiltag, samt at eksisterende planer m.m. plejes og føres ud i livet.
Udvalgsrepræsentanterne udpeges for en 4-årig periode, som følger den kommunale valgperiode. Det vil sige, at nedenstående udvalgsmedlemmer er udpeget til og med 2025.
Formand og næstformand
Struer Kommune har valgt, at formanden vælges blandt borgerrepræsentanterne fra lokalområderne. Herved fastslår man endnu engang, at udviklingen af lokalområderne sker i samskabelse med lokalområderne.
Næstformanden vælges blandt en af de politiske repræsentanter fra Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalget.
Kontaktudvalg for lokalområder har følgende ordinære møder i 2023.
Torsdag den 9. februar kl. 16.00-18.00 på Venø
Onsdag den 10. maj kl. 16.00-18.00 i Humlum/Resen
Mandag den 4. september kl. 16.00-18.00 i Langhøj
Tirsdag den 31. oktober kl. 16.00-18.00 i Hjerm
Torsdag den 14. december kl. 16.00-18.00 på Thyholm
Der udarbejdes løbende udviklingsplaner for Struer Kommunes fem lokalområder. De publiceres, efterhånden som de er udfærdiget.
Planerne bygges op efter samme skabelon, således at det er muligt at sammenligne dem på tværs af lokalområderne.
I Struer Kommune har vi et ønske om at styrke samarbejdet med og udviklingen af lokalområderne. Vi er stolte af vores lokalområder og landsbyer, som i høj grad er med til at sætte rammerne om det gode liv med deres skønne og attraktive omgivelser tæt på naturen, deres ildsjæle, initiativrighed, sammenhold og fællesskaber.
Strategien skal hjælpe med at skabe et godt fundament for, at vi arbejder mere målrettet og strategisk med lokalområderne, så vi sikrer en forsat udvikling af hele kommunen.
Struer Kommune vil gerne understøtte udviklingen i lokalsamfundene. Det kan vi gøre med statens midler til landsbyfornyelse. Midlerne kan anvendes i byer under 4.000 indbyggere og i det åbne land.
Midlerne i puljen kan blandt andet anvendes til følgende tiltag:
Kriterier for projekter, hvor der søges om støtte til istandsættelse eller nedrivning:
De samlede støtteberettigede ombygningsudgifter
Ansøgningen sendes på mail til teknisk@struer.dk.
Kultur, Fritid og Lokalområder