Lyden af bevægende fællesskaber: To huskunstnere skal få unge fællesskaber til at gro i Struer Kommune

Til foråret vil kunstnerne Sara Topsøe-Jensen og Sarah John flytte deres arbejdsplads fra Gjern ved Bjerringbro til Struer. Gennem et helt år skal de være huskunstnere i Struer Kommune og arbejde med kommunes unge, unges livsmestring og kunst.

Kunstnerne går helt tæt på de unge og udforsker sammen med dem, hvordan kunst og kultur kan gøre en positiv forskel i ungdomsliv. Kunst og kultur kan være med til at skabe stærke inkluderende fællesskaber, der kan rumme de unge og give modstandskraft og succesoplevelser, som kan overføres til andre sammenhænge af deres liv.

- Det er helt fantastisk, at Statens Kunstfond ser potentialet i projektet og har valgt at støtte det med så stort et beløb. Det, at to kunstnere på den måde vil engagere sig og opholde sig så meget i kommunen, vil helst sikkert skubbe til vores måde at tænke og samarbejde på. Det kan vi forhåbentligt alle sammen lære noget af”, siger Flemming T. Sørensen, formand for Kultur-, Fritids- og Lokalområdeudvalget.

Kunstprojekt, der sætter langvarige spor i livet

De to kunstnere glæder sig til samarbejdet i og med Lydens By og fortæller:

- Vi ser frem til at dele vores kunstneriske metoder med børn og unge i Struer Kommune. Det er vores erfaring, at samskabende kunstprojekter kan være til stor inspiration for deltagerne og sætte spor, der varer langt ud over projektets forløb.

Netop de varige spor og den værdi, fællesskaber gennem kunst og kultur kan have i den enkeltes liv, taler ind i kommunens Kultur og Fritidspolitik. Den pointerer, at kunsten og kulturen, ud over sin iboende værdi, kan være med til at løfte andre velfærdsområder.

- Alt for mange unge i Danmark mistrives, står uden for samfundets fællesskaber og lykkes ikke med at få en uddannelse eller et job. Det har både personlige og samfundsmæssige konsekvenser. Jeg ser frem til at lære mere om, hvordan vi som kommune kan arbejde med kunst og kultur i forbindelse med det vigtige sociale arbejde med at understøtte og mobilisere de unges egne ressourcer, udtaler Steen Jakobsen, formand for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Om Huskunstner-projektet

Projektet er opstået i tæt samarbejde mellem Struer Museum, Sound Art Lab og Struer Bibliotek. De to huskunstnere skal være med til at udvikle og definere en række projekter, som de skal udføre sammen med unge rundt om i Struer Kommune og på Struer Museum.

Statens Kunstfond støtter det nye kunst-projekt under Huskunstnerordningen med 720.000 kroner. Projektet går i gang i marts 2023 og har en varighed på et år.

Sara Topsøe-Jensens og Sara Johns arbejdsplads vil være på Struer Museum, hvor museumsleder Helle Sigh og Sound Art Labs leder Jacob Eriksen kommer til at fungere som henholdsvis projektleder og kunstfaglig sparringspartner.

Carte Blanche 2.0 - Art of Listening, ved Sara Topsøe-Jensen og Sarah John, er en betydelig national aktør i udviklingen af scenekunst, blandt andet med deres kunstneriske bidrag til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Senest har de skabt Papirhaven på Maltfabrikken i Ebeltoft.