Ny leder af UNESCO Geopark Vestjylland

"Jeg er rigtig glad i dag. Glad fordi jeg får lov til i front at være med til at løfte Geopark Vestjylland ind i en ny tid. Vi kan sige den næste tid. Den første tid gik ud på at få certificeret Geoparken med et UNESCO-stempel. Det mål er indfriet. Vi er internationalt anerkendte. Det er vildt stort," siger Karen-Louise Smidth.

"Med UNESCO-stemplet, som i turist-verdenen godt kan siges at være en Michelin stjerne af rang, ja, så er der mange spændende udviklingsmuligheder åbne," føjer hun til.

Karen-Louise Smidth er uddannet lærer, museumsinspektør, naturvejleder og inden for kommunikation og miljøfag. Hun har haft stillinger ved zoologiske haver, Naturstyrelsen, Herning Kommune og en række kulturinstitutioner og museer.

Folkelig park

Hun har konkrete planer for, hvad der skal ske i de kommende måneder og år. Første trin går på at få Geoparken ”ind under huden” hos alle, der bor på egnen. Geoparken skal gøres folkelig. For hende er det vigtig, at alle føler, at de eller deres sted er en brik i noget større, nemlig Geoparken.

"Det kan være svært i vores komplekse verden at forstå sammenhængene i vores omgivelser. Det var lettere i gamle dage. En UNESCO Geopark handler om at forstå sammenhængene og se helheder. Det er vigtigt, at vi alle kan opleve eller genopleve det landskab, vi bor i eller besøger," forklarer hun.

Formidling afgørende

Geoparken har opbygget stor faglig ekspertise inden for geologi. Derfor vil hun bruge den videnskabelige indsigt til at fortælle om geoparken og samtidigt bruge kunst og kultur til at synliggøre landskabernes spændende tilblivelse og historie.

Naturpark Nissum Fjord, som Karen-Louise Smidth har arbejdet med i to år, ser hun som en enestående naturperle. Geopark Vestjylland vil som en naturlig del fortælle om naturparken, den smukke natur og de naturoplevelser, den rummer.

Tilfredshed og høje forventninger

Fra Geoparkens bestyrelses side er det stor tilfredshed med og store forventninger til Karen-Louise Smidth.

"Jeg meget glad for, at vi har ansat Karen-Louise Smidth som ny daglig leder af Geopark Vestjylland. Karen-Louise er med stor indsigt og en bred vifte af kompetencer den rette person til at føre Geopark Vestjylland videre mod nye mål," siger Steffen Damsgaard, formand for bestyrelsen for Geopark Vestjylland.

"Jeg glæder mig til, at Karen-Louise sammen med sekretariatet, de mange frivillige og samarbejdspartnere skal være med til at indfri bestyrelsens strategi for Geopark Vestjylland, så vi øger kendskabet til UNESCO-parkens unikke geologiske landskab og kulturværdi, blandt borgere, gæster og turister og lokale aktører."

FAKTA

  • UNESCO Geopark Vestjylland omfatter Lemvig, Holstebro og Struer kommuner plus spændende landskaber under vandets overflade i dele af Limfjorden og Nordsøen ud til Jyske Rev. Geoparken blev godkendt som UNESCO Global Geopark i april 2021.

  • Geoparken arbejder for lokal forankring og er med til at give en ny identitet for området baseret på urgamle fortællinger, som formidles via en række samarbejdspartnere, aktører og frivillige.

 

Læs mere om UNESCO og netværket af geoparker her