Rejsegilde af Struers nye kunstværk ’Du er ikke Alene’

Du har måske allerede lagt mærke til den: Den nye træskulptur, der pynter på hjørnegrunden ”Hængslet” mellem Østergade og Bredgade – på den tidligere bazargrund. I slutningen af 2023 har lokale håndværkere nemlig været i fuld gang med materialer og værktøj for at opstille Struer byrums nye kunstværk ’Du er ikke alene’.

Opstillingen af ’Du er ikke alene’ foregår i flere faser, og den første etape er nu afsluttet. Det vil vi sammen med Struer Kunstråd gerne markere med et lille rejsegilde onsdag d. 17. januar 2024 kl. 15.00, hvor alle interesserede er inviteret til at kigge forbi. Til rejsegildet kan du bl.a. opleve værket og møde kunstneren bag.

Open-call og fondstøtte

Du er ikke alene’ er skabt af den danske kunstner Niels Lyhne Løkkegaard på baggrund af et open-call Struer Kunstråd lavede i sommeren 2022. Med titlen Lyden af fremtidens byrum søgte kunstrådet et nyt kunstværk, der forholder sig til Struers offentlige rum. Derudover skulle værket markerer en velkomst til Lydens By og invitere til at gå på opdagelse i byen med udgangspunkt i området omkring Struer Station. Det var et ønske om at signalere gæstfrihed og imødekommenhed, men også stolthed ved den lokale lydtradition, der skulle møde byens borgere og besøgende ved ankomsten til Struer.

Det blev til ikke mindre end 18 indkomne projektforslag fra bl.a. Stockholm, Paris, Mexico og Austin, hvoraf Lyhnes værkforslag blev udvalgt. Ny Carlsbergfondet, Statens Kunstfond og Augustinus Fonden har tilsammen bevilliget 1,1 mio. kr. til projektet, mens der er afsat midler til kunstprojektet gennem kommunens kunstpulje.

Kunstværket går hånd i hånd med Struer Kommunes strategi for lydkunst, hvor vi fokuserer på, at lydkunsten skal være kunst med effekt og bidrage til at gøre Struer Kommune til et attraktivt sted at bo og besøge.

Kunstværk og insekthotel i ét

Kunstværket ’Du er ikke alene’ er opbygget ligesom et lyddødt rum – også kaldt et anekkoisk kammer – hvor værkets specielle træstruktur er tænkt til at skabe en stille oase midt i byen. Når du går ind bag værkets vægge, der er udsmykket med lydabsorberende trækiler, kan du altså opleve et brud af de typiske hverdagslyde omkring dig.

Til værket har Niels Lyhne Løkkegaard bl.a. hentet inspiration fra lignende lydstille kamre, som du kan finde i industrien f.eks. hos Bang & Olufsen.

Tanken bag værket og dets titel har ifølge Niels Lyhne Løkkegaard en tosidighed: Gennem mødet med værkets ’stilhed’, bliver man som lytter klar over, at man ikke er alene, men i stedet et individ, der er en del af et større fællesskab.

Det er dog ikke kun mennesker, der får glæde af det nye kunstværk. Mellem de mange anekkoiske trækiler, som udgør ’Du er ikke alene’, er der boret små huller i siderne tiltænkt insekter. På den måde fungerer værket også som insekthotel for den diverse insektfauna i Struer. Ved foden af værket bliver der plantet et smalt bed for vilde blomster, som vil kunne nydes senere på året.

Mød kunstneren og oplev skulpturen d. 17. januar

Til rejsegildet kan du høre mere om tankerne bag ’Du er ikke alene’ og selv opleve kunstværket. Derudover kan du møde kunstneren bag Niels Lyhne Løkkegaard samt Struer Kunstråd og formanden for Kulturudvalget i Struer Kommune.

Rejsegildet foregår onsdag d. 17. januar kl. 15.00 på hjørnegrunden ”Hængslet” mellem Østergade og Bredgade – også kendt som den tidligere bazargrund. Der vil også være kaffe og kage til dem, der kigger forbi.