Midt- og vestjyske ildsjæle fejredes med kulturpriser

Torsdag d. 20. april løb Kultursamarbejdets Generalforsamling af stablen i Folkets Hus. Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland består af kulturaktører og kommuner, der inkluderer henholdsvis Herning, Skive, Holstebro, Lemvig, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Varde og Struer.

Kultursamarbejdet vil styrke kunst- og kulturlivet

Hovedformålet med Kultursamarbejdet er at understøtte udviklingen af kunst og kultur i Midt- og Vestjylland. Det sker gennem økonomisk støtte, kompetenceudviklingsforløb samt samarbejder på tværs af kommunerne og deres kulturinstitutioner. Kultursamarbejdet skal dermed styrke ikke kun det samlede kulturliv i regionen, men ligeledes i de enkelte medlemskommuner.

Et af de projekter, Struer Kommune kan se frem til at realisere med støtte fra Kultursamarbejdet, er det ambitiøse klimaprojekt Ordforbindelse. Her skal 600 8. klasses elever hos otte biblioteker i Midt- Vestjylland producere værker om deres syn på klima. Værkerne bliver til slut samlet til en professionel bogudgivelse.

Generalforsamlingens helt store højdepunkter den årlige prisoverrækkelse af Kultursamarbejdets KulturPris samt KulturVækstPris. Begge priser er en måde, hvorpå Samarbejdet hædrer kulturaktører, der har gjort en særlig forskel og indsats for at styrke kunst- og kulturlivet i det forgangne år.

Årets heldige prismodtagere

Der var igen i år masser af spændende nomineringer til Kultursamarbejdets to kulturpriser. I sidste ende blev de velfortjente modtagere af priserne:

KulturPrisen

KulturPrisen tildeles en bemærkelsesværdig indsats for kulturen i det midt- og vestjyske. I år gik den til Dorte og Mads Bille for deres uvurderlige arbejde og ekstraordinære indsats for sangen. Heraf har de bl.a. etableret Den Jyske Sangskole og senere Sangens Hus med sangkraftcentre i hele Danmark. Parret modtog et diplom samt en pengegave på 15.000 kroner for deres inspirerende sangarbejde.

KulturVækstPrisen

KulturVækstPrisen tildeles unge kulturiværksættere eller -talenter, ungdomsforeninger eller organisationer fra Midt- og Vestjylland. Prisen er hermed en påskønnelse af indsatser med fokus på unge kulturiværksættere og talenter. Årets KulturVækstPris gik til Frekvens, der havde gjort sig bemærket for deres værdifulde arbejde med at give musikinteresserede unge en platform for at dyrke deres passion. Frekvens’ arbejde har også været et vigtigt springbræt til at lade unge arrangere og afvikle musikevents for andre unge. Frekvens’ indsats blev belønnet med et diplom samt en pengegave på 10.000 kroner.

 

Formand for Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland, Johs Poulsen udtaler sig her om prismodtagerne:

- De to prismodtagere har på hver deres måde gjort en særlig indsats for det midt- og vestjyske kunst- og kulturliv i 2022. Vi har derfor glædet os til at uddele deres velfortjente diplomer. Det har dog været en svær proces at skulle vælge mellem så stærke nomineringer. Derfor skal der også lyde en stor tak til alle de kulturaktører, der er med til at få det midt- og vestjyske kulturliv til at blomstre nu og i fremtiden. Uanset deres størrelse spiller alle initiativer og projekter en vigtig rolle, når det kommer til at gøre en forskel for borgerne i Kultursamarbejdets otte kommuner. Når vi løfter i flok, kan vi nå ekstra langt.

Alle nominerede til Kultursamarbejdets kulturpriser 2022

KulturPrisen

  • Dorte og Mads Bille – Den Jyske Sangskole og Sangens Hus (Herning Kommune)
  • Kent Sommer – Balletskolen Holstebro (Holstebro Kommune)
  • ET4U for tiltaget ’TANKEN’ (Lemvig Kommune)

KulturVækstPrisen

  • Frekvens (Herning Kommune og omkringliggende kommuner)
  • Vilma / Marie Vilsbøll – kunstner og musiker (Struer Kommune)
  • Teams Teaterskole (Herning Kommune)

Læs mere om Kultursamarbejdet og deres arbejde her

Kultursamarbejdets Generalforsamling bød på et varieret program for de fremmødte deltagere. Dagen startede således med et kulturelt indslag i Struer Kommune, hvor medlemmerne havde mulighed for at opleve Struer Museum, Sound Art Lab eller komme på lokal Skulpturvandring. Herefter bød formand for Kultur, Fritid og Lokalområdeudvalget i Struer Kommune, Flemming T. Sørensen, velkommen til byen. Midt mellem inspirerende oplæg, bestyrelsesdrøftelser og prisoverrækkelser, blev der også tid til forplejning samt networking, hvor den lokale kunstner Vilma stod for et smukt musikalsk indslag under middagen.