
Børn og Familie
96 84 85 55
boernefam@struer.dk
Sundhedsplejen er et kommunalt tilbud til alle familier med børn. Vi arbejder sundhedsfremmende og forebyggende og kan hjælpe dig og din familie i sundhedsfaglige spørgsmål og i forhold til barnets trivsel.
Sundhedsplejens lovgrundlag: Findes i Sundhedslovens § 119. Her fremgår det, at kommunalbestyrelsen etablerer forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgere på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsloven, lov nr. 913 af 13-7-2010.
Sundhedsplejens organisering: Sundhedsplejen er organiseret i Børn og Familie, og består af en faglig leder og 6 sundhedsplejersker som koordinerer og samarbejder omkring kerneopgaverne.
Sundhedsplejerskens faglige baggrund: Sundhedsplejersken har en grunduddannelse som sygeplejerske. Uddannelsen som sundhedsplejerske er en specialuddannelse på 1½ år. Sundhedsplejen er også uddannelsessted for sygeplejerske studerende og sundhedsplejerske studerende. Studerende vil derfor deltage i enkelte besøg, dog efter aftale med den enkelte familie.
Sundhedsplejerskens journaler, tavshedspligt og oplysningspligt: Som autoriserede sygeplejersker fører vi sundhedsjournaler, med oplysninger der har betydning for barnets trivsel, udvikling og sundhed. I kan læse disse oplysninger via Sundhedsvejen.dk. Sundhedsplejersken har tavshedspligt og det betyder at kontakt til andre faggrupper skal ske i samråd med familien.
Kontakt til Sundhedsplejersker: Sundhedsplejen oplever at mange familier skriver sms i tilknytning til problemer og behov for vejledninger. På baggrund af gældende lovgivning om persondatasikkerhed kan vi ikke give svar eller vejledning pr. sms. Vi besvarer kun spørgsmål på sms vedr. aftaler om dato, tid og sted for møder og hjemmebesøg. Istedet vil vi bede familier om at ringe til sundhedsplejersken som vender tilbage senest to hverdage efter henvendelsen.
Sundhedsplejen tilbyder alle familier et sammenhængende forløb af sundhedstilbud fra graviditet til barnet forlader skolen. Sundhedsplejen støtter dig i, at du og dit barn får en god start som familie, og at du bliver tryg som forældre.
Det er dit barns udvikling og trivsel samt familiens behov, der er udgangspunkt for sundhedsplejens tilbud. Har dit barn særlige behov, kan sundhedsplejersken efter aftale med dig inddrage andre faggrupper.
Du kan få besøg af sundhedsplejersken i din graviditet, hvis du sammen med din læge eller jordemoder vurderer, at du har en svær graviditet eller oplever behov for ekstra støtte. Graviditetsbesøg kan aftales gennem egen læge eller jordemoder, efter familiens behov.
Familieiværksætterne - et tilbud om fødsels- og forældreforberedelseskursus og forældregupper
For øjeblikket er familieiværksætterne sat på pause. Alle oprettede hold opfordres til at mødes privat.
I pauseperioden opretter sundhedsplejersken lokale forældregrupper for både førstegangs og flergangsfødende
Familieiværksætterne er et gratis og frivilligt tilbud til alle i Struer kommune som venter deres første barn.
Familieiværksætterne er for både fædre og mødre og vi håber og forventer at begge forældre deltager. Skal du være alene med barnet, er du velkommen til at tage en anden med. Forløbet starter i graviditeten og frem til barnet er omkring 15 måneder gamle. Forældregrupperne sammensættes udelukkende efter termin for fødsel og der opstarter cirka 6 hold om året. På mødegangene vil I møde en bred vifte af undervisere blandt andet sundhedsplejerske, jordemoder, advokat, bankrådgiver, ergoterapeut, fysioterapeut og familiebehandler.
Forløbet forbereder jer på fødslen op på at blive forældre, desuden vil I få:
Efter fødsel tilbydes i alt 6 besøg i barnets første leveår:
Til familier der har flere børn tilbydes kontakt til en lokal forældregruppe/mødregruppe.
I Region Midtjyllands trivselsskema kan du se, om dit barn trives: Trivselsskema
Sundhedsplejersken kan tilbyde besøg efter jeres behov og dermed supplere jeres besøg hos egen læge ved de årlige undersøgelser og vaccinationer. I barnets pasningstilbud har I som forældre også mulighed for at inddrage sundhedsplejersken, da sundhedsplejen og dagtilbud arbejder sammen på flere måder.
Skolesundhedsplejen har kontor på alle skoler og er derfor en tæt samarbejdspartner for familier og skolens personale. I kan kontakte sundhedsplejen direkte over skolens AULA hvis I har brug for sundhedsfaglig rådgivning.
Skolesundhedsplejen er gennem sundhedsloven forpligtet til at tilbyde sundhedsindsatser og i Struer kommune er der følgende tilbud:
På alle klassetrin har familier, børn og unge mulighed for at benytte tilbuddet ”Åben konsultation”. Her er det familien eller den unge som henvender sig med et dilemma, problematik og eventuelle behov for sundhedsfaglig rådgivning.
Sundhedsplejen inviteres også ad hoc. til netværksmøder sammen med familier og tværfaglige samarbejdspartnere.
Du kan kontakte børneergoterapeuten
Du kan få råd og vejledning om dit barns motoriske og sansemæssige udvikling samt hvilke lege og aktiviteter, der er gode for dit barn.
Børn og unge mellem 3-17 år, der er overvægtige og gerne vil have hjælp til at tabe sig, kan få råd og vejledning hos sundhedsplejen og høre om tilbuddet fra Sundhedsklinikken for Børn og Unge.
Det er vigtigt, at hele familien er motiveret til at arbejde med ændringer i jeres livsstil.
Vi optager løbende børn/unge, når der er en ledig plads.
Du skal bo i Struer Kommune, for at være med.
Forløbet
Vi begynder med en forundersøgelse i Velfærdshuset, Peter Bangs Vej 15, Bygning B.
Til undersøgelsen bliver barnets/den unges vægt, højde, talje, blodtryk og fedtprocent målt og I skal udfylde et spørgeskema. I forbindelse med undersøgelsen får barnet/den unge en individuelt tilpasset plan om kost og motion.
Derefter er der opfølgning 6 gange det første år ved sundhedsplejerske eller kostvejleder. Det videre forløb aftales individuelt.
Puslestik er et 1,5 times kursus til alle familier i Struer Kommune, der har et barn under 6 måneder, og som ikke er i gang med et forløb i "Familieiværksætterne".
Formålet med kurset er at inspirere forældrene til at være sammen med deres barn, så barnet deltager aktivt i familiens hverdagsliv og udvikler sig motorisk, socialt og sprogligt.
Udover øvelser, opmærksomhedspunkter og gode råd, er der mulighed for at stille spørgsmål til børneergoterapeuterne.
Ofte stillede spørgsmål:
Du kan få flere oplysninger ved at kontakte børneergoterapeuterne.
Forældre og personale kan modtage sparring, råd og vejleding omkring børn sproglige udvikling og specifikke sproglige vanskeligheder. Det kan f.eks. være udtalevanskeligheder, stammen eller udfordringer med sprogforståelsen. Det er PPR’s Tale- og hørekonsulenter der tilbyder bistanden.
Når det vurderes relevant, kan der laves indstilling til en sproglig udredning med henblik på en bredere forståelse for barnets sproglige forudsætninger. Udredningen kan bestå af observationer, brug af testbatteri, samtale med forældre og personale, samt tværfagligt sparring, med henblik på at sikre en helhedsorienteret indsats.
PPR samarbejder tæt med andre afdelinger i Børn og Familie med henblik på at sikre en helhedsorienteret indsats.
Hvis du som forælder oplever behov for sparring omkring dit barns trivsel og udvikling, skal du henvende dig i barnets skole eller dagtilbud, og så kan de indkalde til netværksmøde eventuelt med deltagelse af PPR.
Går dit barn (0-6 år) ikke i dagtilbud kan du henvende dig til Børn og Familie, som vil hjælpe med kontakten til tale- og hørekonsulenten.
Struer Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Sex & Samfund, en landsdækkende forening, der har specialiseret sig i præventionsoplysning, seksualundervisning, forebyggelse af sexsygdomme og uønsket graviditet.
Som borger kan man gå ind på hjemmesiden og finde masser af oplysninger. Aftalen giver adgang til gratis rådgivning, information, og kommunen kan modtage materiale, kurser mv. i relation til seksuel sundhed.
Børn fra 0-5 år skal tilbydes 7 forebyggende helbredsundersøgelser hos egen læge, heraf 3 undersøgelser inden barnet er et år gammelt.
Du skal selv henvende dig til dit barns læge for at bestille tid til undersøgelserne.
Når du har fået et barn, tager sundhedsplejersken kontakt til dig for at arrangere et besøg.
Sundhedsplejersken vejleder bl.a. om amning, kost, spisekultur, barnets pleje og udvikling, dagligdagen, forældreroller og ansvar.
Sundhedsplejersken kan hjælpe dig med at få kontakt til andre mødre og med at danne mødregrupper.
Alle skolebørn skal tilbydes to forebyggende helbredsundersøgelser:
De børn, der har behov for det, får tilbudt ekstra undersøgelser i løbet af skoleforløbet.
Alle børn i Danmark tilbydes gratis vaccine mod:
Du skal selv bestille tid til vaccinationerne hos dit barns læge. Du kan læse mere om det danske børnevaccinationsprogram på borger.dk.
Børne- og ungdomstandpleje omfatter alle under 18 år.
Børn og Familie
96 84 85 55
boernefam@struer.dk
Sundhedsplejens akuttelefon
70 20 80 18