Når du ønsker at afholde et arrangement, det kan f.eks. være et marked, en byfest, en udstilling, en festival, en sportsbegivenhed eller lignende, er der nogle krav, som skal opfyldes, for at du kan få en tilladelse. Kravene er afhængige af hvor mange deltagere, der forventes, hvad der skal stilles op, og hvor det skal holdes. Er det f.eks. indendørs eller udendørs?
I nogle tilfælde kræver det en byggetilladelse, i andre tilfælde er det nok at dokumentere forskellige elementer og meddele kommunen om arrangementet.
Hvis du er i tvivl om kravene, anbefaler vi, at du kontakter os for at få en konkret vejledning, der passer til netop dit ønskede arrangement.
Da alt materiale skal være indsendt senest 4 uger før afholdelsen af arrangementet, anbefaler vi, at du altid er i god tid med din ansøgning, så der er tid til at skaffe flere oplysninger, hvis der er mangler i ansøgningen.
Da der er mange, der ønsker at afholde arrangementer i løbet af forår og sommer, kan der derfor også i nogle perioder være længere sagsbehandlingstid.
Når mange mennesker samles, skal sikkerheden selvfølgelig være i orden. De brandmæssige og statiske forhold, er derfor de primære bygningsmæssige områder, der er fokus på, når man snakker midlertidige arrangementer.
Det er desværre ikke helt nemt, men du kan læse mere her:
Bygningsreglementet §§ 6f – 6i beskriver de midlertidige arrangementer, og hvilke krav der stilles til de forskellige typer af arrangementer.
Kapitel 5 beskriver reglerne omkring brand. Særligt § 119 og §§156 - 158, omhandler midlertidige konstruktioner.
Herudover findes der en række brandmæssige vejledninger, der kan hjælpe dig, når du skal dokumentere brandforholdene til et midlertidigt arrangement:
I Bilag 11 - Vejledning om udendørsarrangementer, salgsområder, midlertidige opstillinger, midlertidige overnatning og transportable konstruktioner kan du læse mere om, hvad du skal forholde dig til.
Vejledningen indeholder desuden tre underbilag med meget specifikke emner:
- Bilag 11a: Vejledning om arrangementsplaner for midlertidige udendørsarrangementer. Her kan du læse om, hvordan du skal lave arrangement planer. Udover selve pladsen skal du jo også tænke på parkeringspladser, afstandskrav, redningsveje og meget andet.
- Bilag 11b: Vejledning om præ-accepterede løsninger for midlertidig overnatning i bygninger. Her kan du læse om, hvilke brandmæssige regler, som er gældende, når man ønsker at overnatte i bygninger, der ikke er godkendte til det formål.
- Bilag 11c: Vejledning om pladsfordelingsplaner. Her får du hjælp til at lave en pladsfordelingsplan for indendørsarrangementer. Du kan bl.a. læse hvad du skal være opmærksom på ved placering af borde og stole og hvordan du sikre flugtveje.
Et godt tip
Hvis det er et arrangement, som du forventer skal gentages, er det en god ide at lave en vejledning til den der skal stå for det næste gang (også selvom det er dig selv) og gemme de bilag, der er udarbejdet i år. Hvis I laver en huskeliste over det, der er brug for i sagsbehandlingen, bliver det nemmere og hurtigere næste gang.
Send din ansøgning
Din ansøgning skal sendes via hjemmesiden Byg og Miljø. Login med MitID, Opret et projekt og så er du i gang.